Payday Loan

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<<  Ápr. 18  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Üzenőfal

Környezetvédelem.lap.hu

Greenfo

Természetvédelem

Geológiai múzeum TT

geo

GEOLÓGUS KERT

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Tatai Természetvédelmi Terület és Szabadtéri Geológiai Múzeum


Az ország egyik legszebb szabadtéri múzeuma, amely 200 millió évvel ezelőtti geológiai rétegeket, a korabeli tengeri és szárazföldi élet elmeszesedett vagy megkövült maradványait mutatja be.

Az in situ, azaz a helyszínen megtekinthető, geológiai és paleontológiai (földtani és őslénytani) szempontból jelentős bemutatóhelyek sorában kiemelkedő hely illeti meg a tatai Kálvária-domb Geológiai Természetvédelmi Területet.

A bemutatóhely a nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg. Ez az oktatás számára természetes illusztrációs anyagként szolgálhat, hiszen jól nyomon követhető segítségével e régió mezoikumának, a föld geológiai középkorának alakulása.

A földtani kutatások a terület első, XVIII-XIX. század fordulóján keletkezett, geológiai érdeklődésről is tanúskodó útleírások után, a XX. század közepétől indultak meg itt. Az ősmaradványok (az üledékes kőzetekben található növényi maradványok) kutatásában kiváló eredményeket ért el a paleobotanikus Skoflek István (gyűjteményét a Kuny Domokos Múzeum őrzi).

A geológiai szabadtéri múzeumban a földtani látványosságokat mintegy hatszáz növénycsoportból álló telepített botanikai gyűjtemény egészíti ki. A parkosított terület Cs. Kiss Ernőnek a millecentenárium tiszteletére faragott székelykapujával kellemes pihenést kínál, ahol a séta során, az egykori kőfejtőben, a fehér, vörös és zöldesszürke mészkő-, tűzkő-, homokkő- és márgarétegekben felfedezhetők a kőzetekben található ősmaradványok (kagylók, csigák, stb.). E korszak nagy kiterjedésű tengerének fejlődéstörténetét tükrözik a bemutatóhely üledékes mészkő kőzetei.

A parkból termálkarszt-barlang bejárata nyílik, amelyet felfedezői Megalodus-barlangnak neveztek el a járatok falán nagy számban kipreparálódott triászkori élőlények - a Megalodus-kagylók - nyomán. A park felső részén, fedett pavilonban, a kőkorszaki emberek által eszközkészítésre használt tűzkő bányászatának bizonyítékait, az alsó parkban, kisebb szabadtéri bemutatón, Magyarország hasznosítható ásványi nyersanyagkincseit tanulmányozhatja a látogató.A közelben található a 45 méter magas Fellner Jakab Kilátó.

Nyitvatartás

április 1. – október 31.

Hétfő: szünnap

Kedd-péntek: 10h–16h

Szombat-vasárnap: 10h–17h

Belépődíjak

(belépőjegy+szakvezetési díj)

Belépőjegyek

Normál (felnőtt): 400 Ft

Kedvezményes (diák / nyugdíjas): 200 Ft

Támogatói jegy: 1000 Ft

Családi jegy (max. 2 felnőtt + 4 gyermek): 1000 Ft

Diákcsoportok (min. 10 fő diák + kísérők): 200 Ft/fő

Ingyenes belépési jogosultság:

  1. Tata város diákjai (tatai lakhely, illetve tatai iskola diákja)
  2. Az ELTE diákjai, munkavállalói és nyugdíjasai

Szakvezetési díj: 150 Ft/fő

Az árak 2009. május 1-től érvényesek, a 6/2009.(IV.29.) sz. rektori körlevél alapján

Csoportos szakvezetés igénye esetén előzetes telefonos bejelentkezés javasolt.

Tel.: Varga Zoltán 30/256-23-18; 34/381-587

A szakvezetések minden egész órakor indulnak, emiatt a köztes időben érkezők türelmét kérjük.

Szakvezetés nélkül – a felső terület kiemelt védettsége miatt – csak az alsó terület látogatható. Kerekesszékkel az alsó terület legtöbb része megközelíthető.

A felső területre egy természetes kőzetlépcső vezet, amely idős, fájós lábú embertársainknak problémát jelenthet!


Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'includes/xmlmenu.class.php' (include_path='.:/usr/local/php5.2/lib/php') in /web/zszk/zszk.hu/index.php on line 89