Payday Loan

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<<  Jan. 18  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Üzenőfal

Környezetvédelem.lap.hu

Greenfo

Természetvédelem

Civil szervezetek regionális együttműködése tematikus kiadványok készítésében

Írta: Kovács JózsefAz Által-ér 521 km²-es vízgyűjtőjén a lefolyási állapotokat az emberi tevékenység jelentősen befolyásolta. A legfontosabb tevékenység a karsztos területen a szénbányászat fejlesztése volt az 1950-es, 60-as években. Ennek következményeként a tó környéki karsztforrások elapadtak, és a korábbi vízbő területeken vízhiány lépett fel.A vízemelések megszüntetésével emelkedik a karsztvízszint és sorban térnek vissza a források. Ezek elfolyó vize növelni fogja a területi lefolyást. Ez vízkár-elhárítási szempontból egyrészt negatív, másrészt vízminőségi megközelítésből pozitív hatás.

Ez a közeljövőben várható esemény a meglevő vízelvezető-rendszerek többletterhelését fogja eredményezni. Feltételezető következmény a magasabb talajvíz, házak és közművek beázása, elégtelen csatornázás, kártevők elszaporodása, továbbá az ebből eredő összetett életminőségi, életviteli, szociális, településrendezési és mezőgazdaságból problémák.

A lakosság nem ismeri ennek tényét, hatásait, következményeit. A civilek nincsenek felkészülve ebből eredő, újabb társadalmi igények kielégítésére, újabb feladatokra. Az érintettek nem rendelkeznek lakossági tájékoztatóval, számukra érthető és felhasználható adatokkal. A létező adatok nem vagy drágán hozzáférhetők.A kiadvány megvalósítását szükségessé teszi, hogy az Által-ér vízgyűjtő, érzékeny természeti terület. A Vértesszőlős, Tata részterület a Natura 2000 alá esik, az Öreg-tó és az Által-ér völgye pedig Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó vizes élőhely.

Célunk párbeszéd a lakosság és civilek tájékoztatása és mindezt szolgáló kiadvány készítése függetlenül kortól, tanulmányoktól, életkortól. Ezzel a civil szerepkör növelése, társadalmi háttér és bizalom erősítése. A civil aktivitás növelése (javul a kapcsolatrendszer, ezért erősödik társadalmi súlyuk és elismertségük). A résztvevő partnerszervezetek általános és szakmai ismeretei bővülnek. Továbbá partneri kapcsolatok építése civilekkel, önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel (új programok, rendezvények) Integrációs elvek és jogi háttér megvalósítása (Aarhusi Egyezmény, környezeti információ közzététele, beleszólás a környezeti döntéshozatalba, részvétel erősítése).

1. Célok:

1. Kiadvány készítése és közzététele: kézbesítés civileknek, önkormányzatoknak, hatóságoknak, könyvtáraknak. Átadás a területileg érintett lakosság képviselőinek (lakossági fórumokon, rendezvényeken, kerekasztalokon).

2. Civil kapcsolatteremetés, partnerség: az információ megosztása, közzététele. Felhívás közös programokra, projektötletek kidolgozása. A kiadvány tartalmazza a célterület kapcsolódó tevékenységű civil szervezetek „kataszterét” (tevékenységi kör, - terület, felvállalt feladatok, felelősök, stb.)

3. Lakossági és környezeti információ gyűjtése, meta-adat összekapcsolás, közzététel: regionális kataszter elkészítése (GIS és térképi alapú, egyszerű, érthető és informatív) és információ szolgáltatás (érthető és abundancia nélkül)

4. Partnerség más intézményekkel (önkormányzat) illetve kutatás (összefogás felsőoktatási intézményekkel)

2. Közvetlen célcsoportok:

- A karsztvizet, mint ivóvízbázist használó lakosság

- A projekt közvetlen közelében élő lakosság

- Helyi önkormányzatok, civil szervezetek, hatóságok

- A térségbe turistaként látogatók

3. Várt eredmények:

1. Konkrét eredmények interaktív papír alapú kiadvány, DVD és térképi melléklettel, mely tartalmazza:

- információt a karsztvizek visszatéréséről, okairól és következményeiről (életkornak és ismereteknek megfelelően):

- információt a lakossági és állami feladatokról,

- információt felelősökről, partnerekről, jogi háttérről,

- a karsztaviz-bázis településeinek kataszterét (releváns tartalommal: települések, vízbázis, érintett víztestek és területek, történelmi változások, földhasználatok, veszélyeztető tényezők, stb.)

- illetve a partnerek, hatóságok és felelős szervezetek elérhetőségét, feladatkörét.

2. Közvetlen eredmények:

- lakosság minden rétegének tájékoztatása függetlenül kortól, tanulmányoktól, életkortól

- civil szerepkör növelése, társadalmi háttér és bizalom erősítése

- növekszik a civil aktivitás, javul a kapcsolatrendszer az oktatási intézmények és az civil szervezetek között, ezért erősödik társadalmi súlyuk és elismertségük.

- partneri kapcsolatok építése civilekkel, önkormányzatokkal, hatóságokkal, oktatási intézményekkel, új programok, rendezvények

- integrációs elvek és jogi háttér megvalósítása (Aarhusi Egyezmény, környezeti információ közzététele, beleszólás a környezeti döntéshozatalba, részvétel erősítése, partnerség, regionális szemlélet)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'includes/xmlmenu.class.php' (include_path='.:/usr/local/php5.2/lib/php') in /web/zszk/zszk.hu/index.php on line 89