Payday Loan

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<<  Jan. 18  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Üzenőfal

Környezetvédelem.lap.hu

Greenfo

Természetvédelem

Kutató- és tájékoztatóprogram a karsztvíz bázisokra épült települések lakossága civil szervezetei és hatóságai részére

Írta: Kovács József


1. A projekt rövid bemutatása:

Folyamatban van a karsztvíz-bázis szintjének emelkedése. Olyan helyeken jelenik meg a víz, ahol az elmúlt 50 évben nem volt. Következmény lehet a magasabb talajvíz, házak és közművek beázása, elégtelen csatornázás, kártevők elszaporodása, továbbá az ebből eredő összetett életminőségi, életviteli, szociális, településrendezési és mezőgazdaságból problémák. A lakosság nem ismeri ennek tényét, hatásait, következményeit. A civilek nincsenek felkészülve ebből eredő, újabb társadalmi igények kielégítésére, újabb feladatokra. Az érintettek nem rendelkeznek lakossági tájékoztatóval, számukra érthető és felhasználható adatokkal. A létező adatok nem vagy drágán hozzáférhetők. Célunk párbeszéd program kialakítása, a lakosság és civilek tájékoztatása. Ezzel EU-s irányelveket is megvalósítunk (közösségi érdekérvényesítés, adatok közzététele, beleszólás a döntéshozatalba, partnerség, integráció, regionalitás, Vízkeret-Irányelv). Célcsoport minden érintett település lakossága, civil szervezetei, önkormányzatok.

2. A program indokoltsága:

1. 2010-re várható a Bakony-Budai-hg. vonalon a karsztforrások visszatérése.. Beáznak a pincék, falak, közművek, szervízalagutak. felhagyott, mára szemét/emésztőgödörként működő kutakba tér vissza a víz. Elszaporodnak települési kártevők. A növekvő vízhozamok alulméretezettséget okoznak a közművekben, szennyvíztisztítókban.

2. A lakosságnál jelentkező problémákon túl az önkormányzatoknál, vízműveknél, közműhálózat üzemeltetőknél, telefontársaságoknál, mezőgazdasági termelőknél. is gondot okoz.

3. Semmilyen területen sem áll rendelkezésre információs anyag, ami a lakosság minden rétegének (életkortól, életviteltől, tanulmányoktól függetlenül) érthető, szemléletes és interaktív.

4. Minimális a társadalmi részvétel, a hatóságok és érintett szervezetek megkeresése. Szükséges a nyitás a társadalom és annak szervezetei felé.

5. A civilek nem tudják kielégíteni az ebből adódó új, társadalmi igényeket, problémákat: nincs információjuk, ennek beszerzésére forrás és kapcsolatrendszer. Hiányzik a szakértő szervezetek támogatása, az adatok információvá alakítása.

6. Nincs érthető egységes, regionális kataszter, ami lehatárolja az érintett területeket, településeket, a területileg illetékes, civil szervezetek, vagy vázolja problémákat, felelősöket, azokra megoldásokat, válaszokat, partnereket ajánl.

7. Nem ismertek azok a környezetvédelmi, településrendezési, vízgazdálkodási problémák, megoldások, stb., melyeket a civilek át tudnak vállalni az állami szervezetektől. Nincsenek olyan felmérések, projekt-ötletek, melyeket a civilek részben vagy teljesen elvégeznének. Nem ismertek az probléma következményei és az eredő lakossági feladatok

8. Önkormányzatok, hivatalok erőforráshiánya: nem állnak rendelkezésre a megfelelő kapcsolattartók, anyagok és eszközök a lakosság és a civil szervezetek tájékoztatására.

9. A kapcsolódó adatok nem érthetőek mindenki számára, vagy szegmentáltak (nem egy helyen, nem megfelelő időben állnak rendelkezésre. Az adatok nem mindig hozzáférhetőek vagy drágák.)

10. Nem ismertek a EU Vízkeret-Irányelvének és a 221/2004. (VII. 21.) Korm. Rendelet rendelkezései

3. Célcsoport

a. Civilek (környezetvédelmi-, szabadidős, szociális területeken tevékenykedő),

b. lakosság (minden tagja, függetlenül kortól, tanulmányoktól és életviteltől),

c. közvetlenül felsőoktatási intézmények és hallgatóik (kutatók és szerkesztők), önkormányzatok, vizitársulatok, hatóságok, állami intézmények

4. Célok:

1. Partnerség más intézményekkel (önkormányzat) illetve kutatás (összefogás felsőoktatási intézményekkel)

2. Intézményi kapacitásai nőnek: a feladatok átvállalására megfelelő civil szereplő kereshető, ezért erőforrások szabadulnak fel. Hatékonyabban tervezhetők az állami intézmények feladatai.

3. Tágabb tájékoztatás:, a lakossági tájékoztatással a vállalatok, vállalkozások tájékoztatása is megvalósítható.

4. Település-ökológiai és – rendezési szempontok, feladatok előrejelzése (beépítések és terepülés-rendezési tervek felülvizsgálata, csatornázások, vízelvezetés bővítése, kártékony élőlények betelepülésének megakadályozása)

5. Jogi háttér érvényesülésének biztosítása: VKI-nak és a (221/2004. (VII. 21.) Korm. Rend. (2015-re cél a vizek „jó” minőségi állapota) valamint az Aarhui Egyezmény (beleszólás a döntéshozatalba, környezeti információ közzététele)

6. Mezőgazdaság: várhatóan belvízes területek átsorolása, gazdálkodási rend várható változása, vízelvezetés tervezése.

7. Természet és környezetvédelem: vizes területek növekedése és a betelepülő fajok (kétéltűek, hüllők) védelme.

8. Internetes honlap: kéthavonkénti frissítéssel, minden kapcsolódó program, eredmény, információ, rendezvény, partnerszervezet és kapcsolattartó személy elérhetőségével.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'includes/xmlmenu.class.php' (include_path='.:/usr/local/php5.2/lib/php') in /web/zszk/zszk.hu/index.php on line 89