Payday Loan

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<<  Ápr. 18  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Üzenőfal

Környezetvédelem.lap.hu

Greenfo

Természetvédelem

Kedves Látogató!

Nagy örömmel fogadjuk, hogy meglátogatta honlapunkat, és ezen belül is a környezeti nevelésre kattintott! Napjainkban ez egy igen fontos téma. Hogy miért? Azért, mert arra, amink van, amink maradt a természetből, arra vigyáznunk kell, nekünk és a gyermekeinknek egyaránt, azért, hogy az utánunk következő generációk legalább ilyen, de remélhetőleg ennél jóval természet közelibb, egészségesebb életet folytathassanak.

Igazán szépen ezt John James Audubon fogalmazta meg: „Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem a szüleinktől örököltük, hanem gyermekeinktől kölcsönözzük.”

Sajnos nagyon sokan úgy gondolják, „én csak egy kis ember vagyok, nem rajtam múlik a világ sorsa!” Pedig igenis ezeken a „kis embereken” is múlik! Ha mindenki megpróbálna egy kicsit környezet tudatosabban élni, azzal sokat segítenénk Földünkön. És ez –bár sokszor életmódváltással is jár- nem olyan megerőltető feladat, mint amilyennek tűnik.

A környezeti nevelés hallatán szinte mindenki a gyerekekre, fiatalokra asszociál, annak ellenére, hogy ezt a felnőttekkel kell kezdeni. A felnőttnek kell példát mutatnia, és hinnie kell, hogy jó az, amit tesz, máskülönben nem meggyőző a fiatalabb nemzedék szemében. Ha már mi elszántuk magunkat arra, hogy változtatunk az életvitelünkön, óvjuk a környezetünket, akkor kezdhetünk másokat nevelni is.

Felmerül a kérdés: hogyan fogjunk hozzá?

Először is, lehetőleg a gyermek minél fiatalabb korában.(De sosem késő!) Másodszor, példamutatással. Ezen kívül fontos a következetesség, és az egyszerűség.

Általában az gyermekek barátságosan viszonyulnak a természethez. Ebben nem kellene, nem szabadna megingatni őket. Igenis másszon fára az a gyerek, igenis simogassa az állatokat. (Természetesen a higiéniára ügyelni kell, ami nekünk ad valamivel több feladatot, de a cél érdekében ez nagyon is megéri.) Nem kell őket elijeszteni a rovaroktól, pókoktól, madaraktól sem. Azt kell elmondani, elmagyarázni, hogy valamelyik közülük csíphet, szúrhat, de nem kell beléjük nevelni a félelmet irányukba. Hagyni kell ismerkedni a növényekkel, és el kell nekik mondani, hogy nem tépheti le őket, ne egyen belőlük, csak engedéllyel. Talán túl sok a tiltás, de ha ezeket betartjuk, lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk!

Nem csak a természet védelme, szeretete jelenti azt, hogy környezet tudatosan élünk. Ezen kívül ott van még a hulladék kezelés kérdése, az elhasznált elemek gyűjtése, kevesebb vegyszer használata, energiával való spórolás, és még sorolhatnánk.

Hamarosan olvashatóak lesznek az ötleteink is, amelyek segítséget nyújtanak a környezeti neveléshez.

 


Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'includes/xmlmenu.class.php' (include_path='.:/usr/local/php5.2/lib/php') in /web/zszk/zszk.hu/index.php on line 89