Payday Loan

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<<  Ápr. 18  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Üzenőfal

Környezetvédelem.lap.hu

Greenfo

Természetvédelem

Fot01

Tábori beszámoló

2010.07.23-30

BEVEZETÉS

A 2010-es esztendő  nyári tábora a Gerecsében a Pisznicén került megrendezésre. A tábor pontos helye a Pusztamarót melletti erdei tábor volt – a MARÓT-HEGYI SÓLYOMFÉSZEK- az északi szélesség (ÉSZ.) +47° 41' 22.44" és keleti hosszúság (KH.)+18° 31' 8.10" pontjainál. Az erdei tábor mellett sikerült egy félig meddig elvadult állapotú tisztáson helyet kapnunk a tábor tulajdonosától és a tábort kiszolgáló vállalkozás ügyvezető igazgatójától, Marton Vilmostól.

A választás a nyári tábor megrendezésének helyszínére az idei tavaszi és nyári esőzések és a Duna időszakos vízállás ingadozásának kiszámíthatatlansága miatt esett Pusztamarótra. Anno az 1993-as nyári tábor szintén ezen a helyszínen került megrendezésre, amikor is az addigi Herman Ottó egyesület jogutód „gyermekeként” bejegyzett Zöld Sziget Kör táborát ugyanitt rendezték meg.

CÉLKITŰZÉS

Célkitűzésünk a Gerecse keleti részének zoológiai, botanikai és aquarisztikai feltérképezése.

Ide sorolom még a természet közelségének személyes élményként való átélését, valamint a kellemest a hasznossal (például: táborépítés + túrázások és természetismeret) összepárosítását.

TÁBORI ESEMÉNYHORIZONT

  A tábor összes népessége az előző táborokhoz képest jóval alacsonyabban stagnált, a teljes létszám 19-20 fő volt, amihez a klímaváltozás okozta asszimetrikus csapadékeloszlás is nagymértékben hozzájárult. A jövőben tudomásul kell vennünk és amennyiben lehet fel is kell készülnünk arra, hogy az időjárás jelentős mértékben meg fogja határozni, hogy mettől meddig és hol jöhet számításba nemcsak egy-egy tábor, de akár egy kétnapos hétvégi program is. Ezek a tényezők ugyanis nemcsak a kedélyállapotot befolyásolják, de igen gyakran fizikálisan is ellehetelenítik egy-egy kinti program megvalósulását.

  Amit azonban mindezek ellenére pozitívumként hozhatok fel, az a tábor bensőséges – akár egy nagy család- hangulata és a sok pozitívan gondolkodó táborlakó együttes jelenléte volt!

  A táborban a természetet vizsgáló csoportok számában az elmúlt évi táborokhoz hasonlóan megmaradt a klasszikus hármas felosztás; rovarász-zoológus, botanikus és vizes csoportra osztottuk fel az idei természetet vizsgáló - azaz öko-fundamentalista - csoportokat.

  A tábor első három napján került megvalósításra a tábor teljes körű felépítése és ellátása élelemmel, valamint tüzelővel. A gyorsan romló élelmeket – mint például a tej, a kenyér, és a friss zöldség - kivételével többször sikerült pótolnunk a vállalkozó szelleműek jóvoltából.

  Az első  napon állítottuk fel a katonai konyhasátrat, és az első három napban építettük fel és rendeztük be a tábor infrastruktúráját– úgymint hűtőgödör, mosakodó helyiség, tábori tűzrakó, köcsögfa, asztalok, kelta tűzhely stb.

  A tábor a régebbiekhez képest igen luxus körülmények között zajlott, - így pl. volt a helyben kútról származó ivóvíz és pottyantós WC - ezért aztán az alap létesítmények közül nem is kellett mindent megépíteni. Ezzel a jövőben is több energiát lehet fordítani a hasznos tevékenységekre, így a kirándulásokra és a fajmeghatározásra, vagy akár az egyéb szabadprogramokra.

  A tábor teljes idejének több mint a fele csapadékos volt ezért a konyhasátrat meg kellett toldanunk egy nagyobb méretű fóliával. Így sikerült kialakítanunk egy a vízforgalom elöl elzárt területet, ami jelentős mértékben megkönnyítette a főzést, valamint a közös programokat.

  A tábortól  úgy 50-100 méterre felfedeztünk egy padokkal és asztalokkal felszerelt pihenőhelyet, amit az esős napokon ki is tudtunk használni a közös beszélgetésekhez, valamint más szabadprogramokhoz.

A kirándulások mellett az estékből is kijutott mindenkinek egy-egy szelet természet.

  Az első  este Andris jóvoltából éjszakai lepkevadászatot tartottunk, ahol az est „fénypontjához” - egy kifeszített lepedőből és aggregátorról működtetett higanylámpából rögtönzött fényforrás szolgáltatta a „színpadot”, az este szereplői, pedig a pozitív fototaxissal mozgó– azaz a fény irányába, mint vonzó hatású ingerre repülő– éjszakai lepkék és szenderek voltak.

  Pl.:

  Nyárfaszender

  Kis téli araszoló

  Amerikai fehér medvelepke

  Gama bagolylepke

  C-betűs bagolyleple

  Piros szender

  Első kirándulásunkat július 24.-én vasárnap tettük a környéken, ahol két forrást ill. kutat is sikerült megtalálnunk Andris és Soma kutatómunkájának jóvoltából. A Gerecse és a Gerecsét övező települések teljes vízbázisa egy olyan víznyelőkből és forrásokból álló hálózatos karszt ivóvízbázis rendszerből áll, ami a bányászat megszűnésének köszönhetően mára egy teljesen szünetmentes körforgást tesz lehetővé. Az időszakos vizes területek- elsősorban az ide sorolható tavak és nagyobb pocsolyák – időszakos élőközösségek megtelepedését eredményezik. Mivel a tábor ideje alatt leeső csapadék miatt nem volt hiány, panaszra sem lehetett okunk. A vizes csoport vízvizsgálati adatai is ezt erősítik meg; minden olyan élettelen vegyület, aminek a jelenlétét mennyiségi analízisnek vetettek alá, igen kedvező értékeket mutatott, szennyezésnek még csak a nyomát sem találták. Ez tehát részben az intenzív csapadéknak részben talán a helyes erdőművelés és karbantartásoknak tulajdonítható.

  Szombaton meghívott túravezetőnkkel Kundráth Ferenccel tettünk rövid látogatást a

  Pisznicén. A Gerecse alapkőzete triász és jura időszaki mészkő.

  A Pisznice barlang 1982 óta fokozottan védett természeti érték a Gerecsében. A Pisznice-hegy meredek, sziklás, D-i oldalában, 472 m tengerszint feletti magasságban nyílik. Feltáró kutatása jelenleg is zajlik. A triász időszaki mészkőben egymás alatt, ill. mellett kialakult, közel vízszintes, É–D-i irányú járatok összhossza 550 m. Kialakulásában a meleg karsztvizek játszottak szerepet, amit a szépen fejlett kupolás, gömbüstös, gömbfülkés járatok, kalcit- és borsókőkiválások igazolnak. Egyes szakaszait cseppkőképződmény is díszíti. A denevérkolóniák tömegének egykoron és ma is téli menedéket nyújtó járatokban felhalmozódott, nagy mennyiségű guanót az 1870-es években kitermelték.

  A Pisznice természeti értékei közül jelentős hányadot képviselő vörös mészkőbányában jura korabeli ősmaradványok találhatók. Ezek jelentős hányadát az ősi lábasfejűek, más néven ammuniták képviselik. Ezek néhány egyedét sikerült is egy friss omlásból származó mészkőrétegben fellelnünk.

  A továbbiakban megtekintettük a természetőrök 90-es években leégett, mára teljesen felújított szálláshelyét, amit a Kerecsen sólyom őrzéséhez alakítottak ki.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Az egyesület ellenőrző bizottsági tagjaként, és civil tagként is köszönöm az idei tábor vezetői felkérést az egyesület tagságától, valamint a vezetőségtől. Köszönöm továbbá nemcsak a felkérést, de a bizalmat is és minden olyan segítséget, ami a tábori események menetét kedvező irányban befolyásolhatta.

Köszönjük Bandi bának - örökös tiszteletbeli elnökünknek- a tábori programokban való aktív közreműködését.

Köszönjük  Somának a gödörásásban való szakszerű eljárását és a veremben tárolt élelmiszerek mentésében való közreműködését. Köszönöm továbbá, hogy elvállalta megbízott táborvezetőként a helyettesítésem.

Köszönjük  Andrisnak a tábor zökkenőmentes lebonyolításában való aktív részvételét és az éjszakai lepkevadászatban való közreműködését.

Köszönöm  és köszönjük a tábor résztvevői nevében a tábor főszakácsának Ági néninek nemcsak az általa kitalált, de a kitálalt menüt  és ételeket.

Köszönjük Borbély Bori és Borbély Lívia segítségét különösen a konyha körüli teendőkben.

Köszönjük  Ádámnak és Zsuzsinak a táborrendezésben és elbontásban való aktivizálását.

Köszönjük Ildikónak a főzésben való közreműködést, valamint a szakszerű bikázásban való tanácsadását.

Köszönjük  Áginak a fagyűjtésben és a gyerekek felvigyázásában való aktív részvételét.

Köszönjük Szabolcsnak, hogy sose felejtettük el a tábor ideje alatt a statisztika fogalmát és adatrengetegét, valamint egy helyzet bekövetkezésének matematikai valószínűségét!

Köszönjük  Évinek, hogy várandósan is hajlandó volt eljönni és kibírni minden megpróbáltatást és megszoktatni gyermekével, hogy mit nyújthat egy ilyen tábor már a kezdetek kezdetén egy ifjú és mindenre nyitott gyermeknek.

Köszönjük Zsuzsinak és gyermekeinek Bencének és Annácskának, hogy eljöttek és színesen kitalált programokkal emelték a tábor színvonalát és hangulatát.

Köszönjük Edónak és Bocinak a három napban való aktív részvételét, valamint a kelta tűzhely megépítésében való közreműködését.

Köszönjük nővéremnek Melittának és kislányának Orsikának, hogy velünk voltak és Viktornak, hogy ennyire és lelkes és érdeklődő volt minden mozgó és nem mozgó élőlény iránt.

Köszönjük továbbá a „Három Gráciának”, A Pákozdi Családnak, valamint Öcsinek, Tominak és Lajosnak a látogatását. Borbély Jancsinak és Kovács Apukának „CŰ”-nek a szállításban való segítséget.

Végül köszönjük Marton Vilmosnak a pusztamaróti tábor tulajdonosának a helyszín jutányos áron való biztosítását, a megfelelő minőségű ivóvíz táborhoz vezetését, valamint fiának Andrisnak a segítségnyújtást.

Tisztelettel:

Liszt Balázs

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'includes/xmlmenu.class.php' (include_path='.:/usr/local/php5.2/lib/php') in /web/zszk/zszk.hu/index.php on line 89