Payday Loan

Bejelentkezés

Eseménynaptár

<<  Ápr. 18  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Üzenőfal

Környezetvédelem.lap.hu

Greenfo

Természetvédelem

Gymnt_Gyula_emlktra_12

TTT, azaz tornyói téli túra!

„Minél inkább havazik, annál inkább hull a hó, minél inkább hull a hó, annál inkább havazik. Hull a hó és hózik….” – ugye mindannyiunk fülében ismerősen hangzik Micimackó dala. Talán ez is lehetne a mottója a hétvégi túrának, amely igencsak havasra, de annál emlékezetesebbre sikeredett. Egyesületünk 14 fővel (+ Bogi kutya) erősítette a Tatabányai Sport Club természetjáró szakosztálya által szervezett túrát, amelyen a kicsiktől a nagyokig legalább 70-en indultunk.

A TSC ezzel a túrával már évek óta így állít emléket a fiatalon elhunyt szakosztályvezető Gyémánt Gyulának. A népszerű túrához még a Volán is hozzájárult, hiszen a tatabányai buszvégállomásról külön buszt indított a meglepően nagy létszámú turista-sereg részére. A buszos utazás a tornyói elágazásig tartott, innen indult a gyaloglás, és itt csatlakoztak még az autóval érkezők. A gyalogtúra szakadó hóban, többnyire emelkedős szakaszon Tornyópuszta érintésével a Somlyóvári turistaházig tartott. Gyönyörű volt az erdő, a havas táj, csak úgy nyeltük a friss levegőt, így tüdőnk hamar kitisztult, még a dohányosoké is. Útközben érdekes mészkőképződményeket is láttunk, ezeket még a húszcentis hó-vastagsága sem takarta el. Zöldszigetes csapatunk „előzékeny” volt, hiszen a többséget előreengedve, a kitaposott úton, a nyomokat követve ballaghatott felfelé. Csak lelkes négylábú barátunk, Bogi kutyus tért le olykor az útról, belevetve magát a marmagasságáig érő hóba. Láthatóan élvezte a puha havat, előrement, szaglászott, majd visszafutott keresve a gazdiját. Utunk a turistaházig tartott, ahol mindenki elfogyaszthatta az otthonról hozott elemózsiáját és persze előkerültek a lélekmelengető gyümölcspárlatok is. A házat tea és forralt bor kellemes aromája töltötte be. A belőlünk áradó pára révén akár szaunában is képzelhettük volna magunkat, azonban a házban nem volt annyira meleg.

Rövid pihenőt követően a ház közelében lévő magaslatról kitekintettünk, azaz kitekintettünk volna, de csupán csak fehéret láttunk, de azt sokatJ. Akár csak a ködös Albionban. A háztól a kirándulók kettéválva indultak Alsógalla felé, vagy vissza Tornyó irányába. A visszaúton már nem esett a hó, a kitaposott ösvényen kellemesen sétáltunk, a kisebbek nagyokat hócsatáztak, meghemperegtek a szűz hóban. Jó volt látni a sok fiatalt, mennyire élvezték a havat, és a felnőttek is benne voltak a játékban, páran nyakunkba is kaptunk egy-egy adag hűsítő gombócot. Visszaérkeztünk Tornyóra, körülnéztünk a tanyán, de nem tértünk be az ivóba (mert az már néhány éve bezárt), pedig szívesen elbeszélgettünk volna a helyiekkel az életükről, megismerve mindenapjaikat és megtudva azt, hogy mi lesz a sorsa az üresen álló gazdasági épületeknek.

A túra mindenkinek nagyon tetszett, nem bántuk meg, hogy felkerestük a fehérben pompázó téli erdőt, amely bizonyára minden résztvevőnek, még Boglárkának (a ZSZK-s kutyusnak) is feledhetetlen élményt nyújtott.

Balogh Ibolya

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés


Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'includes/xmlmenu.class.php' (include_path='.:/usr/local/php5.2/lib/php') in /web/zszk/zszk.hu/index.php on line 89